hh_top

Waarom handhygiëne?

semmelweisHet is belangrijk dat wordt voorkómen dat micro-organismen van de ene patiënt naar de ander patiënt worden overgedragen.

Een goede handhygiëne door zorgmedewerkers wordt beschouwd als de meest effectieve manier om ziekenhuisinfecties te voorkomen.

Hoewel de richtlijnen ten aanzien van deze handhygiëne reeds lange tijd aanwezig zijn, worden deze richtlijnen slecht gevolgd. Uit recent onderzoek blijkt dat er in minder dan 40% van de relevante gelegenheden ook daadwerkelijk handhygiëne wordt toegepast. Geschat wordt dat het aantal ziekenhuisinfecties met 40 tot 50% kan dalen als deze richtlijnen optimaal worden nageleefd.

Wassen of desinfecteren?

Desinfectie van niet-zichtbaar verontreinigde handen met een handalcohol heeft de voorkeur boven reiniging. De reden hiervoor is dat handalcohol meer huidvriendelijk is, minder tijd kost en meer micro-organismen doodt.

Desinfectie met handalcohol heeft ook als voordelen dat het op de plek van verzorging gebruikt kan worden en dat men onafhankelijk is van de aanwezigheid van een wastafel.

Wanneer de handen zichtbaar zijn verontreinigd of plakkerig aanvoelen, worden ze altijd gewassen met water en zeep. Handalcohol heeft namelijk geen reinigende werking en kan dus ook niet voor handreiniging worden gebruikt.

Sieraden

kunstnagelsIn de patiëntenzorg mogen geen ringen, polshorloges, armbanden worden gedragen, evenmin als kleding met lange mouwen. Dit zijn namelijk ware bronnen van micro-organismen. Ook is het dragen van lange (kunst)nagels ten zeerste af te raden.

 

Bronnen: CDC 2002 en symposium 'Handhygiëne in Nederlandse ziekenhuizen' (4 november 2008).

 

deelnemende ziekenhuizen